Translate

30 Aralık 2013 Pazartesi

Diren Belgrad Ormanı ve Validebağ Korusundaki Başıboş Köpekler

Belgrad Ormanı
Orman; beton denizinde bir adaya dönüştükçe nefes almakta zorlanıyor, çocuklarımıza doğaya saygı duymayı öğretemediğimizden acı çekmeye devam ediyor ve  çevresini kuşatan yapılaşmaya rağmen kent halkının ilgisizliğine karşı tüm çaresizliğiyle direniyor.
Ormanın korunması için tek çare insan müdahalesini önlemek. Biz tam tersine; ormanı sanki bir parkmış gibi kesme rulo çimler ve süs bitkileri ile dolduruyoruz, orman içi işletmelerle doğal yaşam alanını baskı altına alıyoruz ve imar planları ile toplu ağaç kıyımları yapıyoruz.
3'üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı tamamlandığında Avrupa ve Anadolu yakasında yaklaşık üç milyon ağacın kesilmiş olacağı iddia edilirken, yetkili biri "Kesilen ağaçların beş katı fidan dikilecektir. Nitekim dikimler de başlamıştır" diye beyanat veriyor.
Gerçekten dikseler bile, fidanların sulamasını ve bakımını nasıl yapacaklar? Kışlalarda her yıl dikilen 100 binlerce fidandan çok az miktarının ağaç olabildiğini biliyorlar mı acaba?
Keramet milyonlarca fidan dikmek değil, öncelikle var olanı korumak. Yok ettiğiniz bu ormanları yeniden oluşturmak için ne ömrünüz ne de ağaç kıyımından elde edeceğiniz rant geliri yeter.
Yeter Artık!
Ref.: hurriyet.com., onedio.com, baskahaber.orgatlas.com.
Validebağ Korusundaki Başıboş Köpekler
Daha önce sizinle paylaştığım bir yazımda; koruda sayıları hızla artan sokak köpeklerinin rehabilite edilmesi (kısırlaştırma ve aşılarının vurulması) girişimimin yarıda kaldığını ifade etmiştim. Ref.: mese-palamudu.blogspot.com
Geçenlerde koruda yürüyüş yaparken, patika yola yaklaşık 20 m mesafede (Üsküdar Devlet Hastanesi B Blok'unun arka tarafında) yedi-sekiz köpeğe yemek veren bir  bayan gördüm.
Kendisine, acaba köpekleri birlikte rehabilite ettirebilir miyiz? diye sormak maksadıyla yaklaşık 10 m yaklaşmıştım ki köpekler etrafımı sardı. Eğer arkamı dönüp kaçmaya kalkışsaydım, kesinlikle ısıracaklardı. Bayan duruma müdahale ederek köpekleri uzaklaştırdı. 
Köpeklerin doğaları gereği; yuvalarını, yiyeceklerini, yavrularını ve bölgelerini korumak maksadıyla saldırgan olabilmesi anlaşılır bir şeydir. Ancak, çoğalan köpeklerin bölgelerini "Korunun Acıbadem girişi tarafına doğru" genişletmesi sebebiyle, iş işten geçmeden bazı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. 
Hayvan severlerin; sokak köpeklerini yürüyüş yollarına yakın yerlerde beslememeye özen göstermesi, Belediye ve Koru Koordinatörü ile işbirliği yaparak köpeklerin rehabilite edilmesine katkı vermesi zorunluluk haline gelmiştir.
Vatandaşlar ise; özellikle korunun Üsküdar Devlet Hastanesi B Blok ile Huzur Evi arasındaki dar patika yolu kullanılırken dikkatli olmalıdır.
Mili Eğitim Bakanlığı yetkilileri de artık Koru için harekete geçmelidir.
Herkese;
Doğayla, insanla, hayvanla dost
Sevgiyle, saygıyla, dostlukla dolu
Sağlıklı, huzurlu, mutlu bir 2014 diliyorum.
Saygılarımla

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder