Translate

30 Kasım 2013 Cumartesi

Sosyal İnovasyon ve Validebağ Korusunun Ağaç Türleri

Sosyal İnovasyon
İnovasyon (yenilenme); ekonomik fayda gözeterek farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Örneğin;
Bir firma, yıkandığında buruşmayan, dolayısıyla da ütü gerektirmeyen kumaş geliştirip, üretir ve satarsa inovasyon yapmış oluyor. 
Diğer bir firmanın daha iri, bol ürün veren, hastalıklara dayanıklı domates üretmek için domates tohumlarını geliştirmesi de inovasyondur. 
Sosyal inovasyon ise sosyal amaçlar gözeterek var olan toplumsal, kültürel, ekonomik ve çevresel sorunlara yenilikçi çözümler üretmek ve bunları hayata geçirmektir. 
Gezi olayları sosyal inovasyona örnek sayılabilir mi acaba? 
Çapulcular; özgürlükçü, katılımcı, doğa ve insan merkezli, emir-komutasız, kendi kendine örgütlenen çok kesimli, çok fikirli, çok renkli...
Bireysel taleplerini dile getirirken toplu­mun önemli bir kesiminin özlemlerini ifade ediyor. İstedikleri şeyse var olanın yani “hayat tarzlarının, çevrelerinin ve şehir haklarının” korunması için garanti.
Bence gezi olaylarının sosyal inovasyon olabilmesi için STK (Sivil toplum kuruluşu) olarak örgütlenmesi gerekiyor. 
Aksi taktirde saman alevi olarak kalacak, ancak toplumun çağ dışı dizaynı son hızla devam edecek...
Validebağ Korusunun Ağaç Türleri
Koru'da en çok karşılaşılan ağaç türleri ve fidan dikimi ile ilgili bilinmesi gereken bazı esasları aşağıdaki satırlarda belirtmeye çalıştım.
 
Fidan dikiminden önce, koruda görevli Milli Eğitim Bakanlığı Koordinatörü ile görüşülerek; "fidan türü, dikim zamanı, dikim aralıkları, dikim yeri gibi konularda öneri/yönlendirme/müsaade almamızın yasal zorunluluk olduğunu unutmamalıyız. 
Validebağ korusunun “önceden hazırlanmış esaslara uygun olarak işletilmesini içeren” Amenajman Planında belirtilen bazı hususlar aşağıda belirtilmiştir.
- Dikimlerde ağaç türlerinde boylu fidan kullanılmalıdır.
- Yangın tehlikesini azaltmak amacıyla yol kenarlarında sıra şeklinde geniş yapraklı türler (meşe, kızılağaç, ıhlamur, akçaağaç gibi) dikilmelidir.
- İğne yapraklı türler (ardıç, çam, göknar, ladin, sedir, servi gibi) uzun periyotta (50-100 yıl) yapraklı türlere dönüştürülmelidir.
- Fidanlar; tutma başarısını arttırmak ve yeterli kök gelişimini yapıncaya kadar rüzgar nedeniyle sallanıp kurumasını önlemek amacıyla, özel yapılmış kuşaklar ile üç yönlü olarak ağaç kazıklara bağlanmalıdır.
Saygılarımla

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder