Translate

23 Kasım 2013 Cumartesi

Validebağ Korusu Hakkında Bilgi Paylaşımı

İstanbul'un Anadolu yakasının ikinci büyük ve hala yok edemediğimiz bir kent ormanı olması çok güzel...
Kuş cıvıltıları eşliğinde;  ayva, incir, armut, çam, akağaç, köknar, sedir, ıhlamur defne gibi çeşit çeşit ağaçlar ve  meşe palamutları arasında vakit geçirmek çok keyifli...
Ancak; yaklaşık bir yıldan beri hemen her gün düzenli olarak yürüyüş yaptığım koru hakkında, insanların yeterli bilgiye sahip olmadığını tespit ettim. Bu sebeple, koru ile ilgili edindiğim bilgileri ve çevre duyarlılığı ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 
Validebağ Korusu;
Yaklaşık 354.076m2 yüzölçümü ile Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanıdır. Birinci büyük alan 800.000m2 ile Karaca Ahmet Mezarlığı’dır.
"Kent Ormanı" statüsündedir.
İstanbul üç No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla; 1996 yılında "Birinci Derece Sit Alanı", 1999 yılında ise "Doğal Sit Alanı" olarak ilan edilmiştir.
Yaşları 15 ila 400 yıl arasında değişen yaklaşık 25 (yaklaşık 4.000 adet) tür ağaç/ağaççık ile çok sayıda bitki türü bulunduğu değerlendirilmektedir.
13 adet anıt ağaç ile 310 adet korunmaya değer tek ağaç bulunmaktadır. Bunların arasında sayıları giderek azalan sakız ağaçları da mevcuttur.
Ayrıca koruda 112 tür kuş (göçmen ve koruda üreyen) ve sincap, kirpi, yılan gibi yabani hayvan varlığı gözlenmektedir.
Mülkiyeti Hazine’ye, tasarruf hakkı Milli Eğitim Bakanlığı’na aittir.
Saygılarımla

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder